• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
Saturday 23 Sep 2017
012
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

Η Διαθλαστική Χειρουργική είναι ένας μοντέρνος κλάδος της Οφθαλμολογίας που με τη χρήση των σύγχρονων νέας γενιάς μονάδων excimer laser έχει τη δυνατότητα να διορθώνει με ασφάλεια τη μυωπία, τον αστιγματισμό και την υπερμετρωπία, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που επιθυμούν να απαλλαγούν από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής.

laser1

 

Η μυωπία, ο αστιγματισμός και η υπερμετρωπία καθώς και η πρεσβυωπία αποτελούν τις λεγόμενες διαθλαστικές ανωμαλίες, η διόρθωση των οποίων, ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος του προβλήματος, αλλά  και το προφίλ του κάθε ασθενή, επιτυγχάνεται είτε με  1) εφαρμογή Excimer Laser στον κερατοειδή, είτε με  2) εμφύτευση ενδοφακού.

 

      1) ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΕ EXCIMER LASER

   Η συσκευή αυτή που βρίσκεται σήμερα στην 6η γενιά εξέλιξης δεν εξουδετερώνει απλά τα διαθλαστικά σφάλματα (πχ μυωπία), αλλά εξαλείφει κάθε μικροανωμαλία στον κερατοειδή (εκτροπές υψηλής τάξεως) αποδίδοντας την τελειότερη όραση μετεγχειρητικά και μάλιστα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

   Οι χρησιμοποιούμενες τεχνικές είναι δύο : η LASIK και η PRK.   Η μέθοδος LASIK που είναι και η δημοφιλέστερη διεθνώς, σε επιλεγμένα κέντρα πραγματοποιείται σήμερα στην τελειότερη της εκδοχή(all laser) με τη χρήση δύο συσκευών laser (Femto-Lasik)

laser2

α) LASIK

Η πιο μοντέρνα τεχνική, κατά την οποία αρχικά δημιουργείται ένα λεπτό επιφανειακό πέταλο(flap), ακολουθεί η εφαρμογή του laser ενδοστρωματικά και το flap επανατοποθετείται στη φυσική του θέση. Η τεχνική αυτή έχει το πλεονέκτημα της ταχύτερης επούλωσης χωρίς κανένα απολύτως πόνο και με εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και για τις πολύ υψηλές μυωπίες.

Διορθώνει   Μυωπία από 2,00 έως 12,00

                       Αστιγματισμό έως   5,00

                       Υπερμετρωπία έως 5,00

β) Φωτοδιαθλαστική κερατοτομή (PRK)

Αποτελεί μια σχετικώς απλή διαδικασία που η διάρκειά της για κάθε οφθαλμό κρατάει μόλις δύο λεπτά (2΄).Μετά την επέμβαση χρησιμοποιούνται μαλακοί φακοί επαφής για 4 – 5 ημέρες. Ενδείκνυται για άτομα με λεπτούς κερατοειδείς στα οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος LASIK.

Διορθώνει   Μυωπία από 1,00 έως 8,00

                       Αστιγματισμό έως 3,00

                       Υπερμετρωπία από 1,00 έως 3,00

 

 

*** FEMTO-LASIK : Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η μέθοδος LASIK αποτελεί την πιο διαδεδομένη παγκοσμίως επέμβαση διόρθωσης διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού) την τελευταία δεκαετία. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απαλλαγεί από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής με τρόπο ανώδυνο, άμεσο και αποτελεσματικό χάρη στην μέθοδο αυτή.

Η μέθοδος LASIK γενικά περιλαμβάνει δύο χειρουργικά στάδια: (α) ένα πρώτο στάδιο δημιουργίας κρημνού (flap) στην επιφάνεια του κερατοειδούς και (β) ένα δεύτερο στάδιο κατά το οποίο το excimer laser χρησιμοποιεί την υπεριώδη ακτινοβολία και επιτυγχάνει μέσω εξάχνωσης εντός του στρώματος του κερατοειδούς την αφαίρεση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού.

Στην συμβατική-παραδοσιακή LASIK, το πρώτο στάδιο, δηλαδή η δημιουργία κρημνού, πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός μηχανικού εξαρτήματος με λεπίδα, που λέγεται κερατοτόμος.

Η τεχνολογία του femtosecond LASER έρχεται σήμερα να αντικαταστήσει τον κερατοτόμο . Με τη χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας με εξαιρετική ακρίβεια (της τάξεως του χιλιοστού του χιλιοστού!) και σταθερότητα πραγματοποιείται η δημιουργία κρημνού στον κερατοειδή και ολοκληρώνεται με απόλυτη ασφάλεια το κρίσιμο πρώτο στάδιο της LASIK. Η τομή που γίνεται όχι μόνο είναι απόλυτης ακρίβειας αλλά μειώνει κατά ένα τεράστιο ποσοστό την πιθανότητα επιπλοκής μετά την επέμβαση, ενώ ο χειρουργός έχει τον απόλυτο έλεγχο έτσι ώστε η επέμβαση να έχει το αρτιότερο και ασφαλέστερο αποτέλεσμα για τον ασθενή.

lasernew3

Συμβατική Lasik με κερατοτόμο

 

lasernew4

ALL-LASER LASER ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ !!! Ο συνδυασμός των δύο LASER δηλαδή του femtosecond με υπέρυθρη ακτινοβολία για το πρώτο στάδιο και του excimer με την υπεριώδη ακτινοβολία για το δεύτερο στάδιο της LASIK αποτελεί την επανάσταση στην διαθλαστική χειρουργική . Μόνο με LASER από την αρχή ως το τέλος για την υψηλότερη ταχύτητα, ακρίβεια και ασφάλεια στην αποκατάσταση της όρασης.

Η ακρίβεια και η ασφάλεια με την οποία το Femtosecond Laser δημιουργεί κρημνό πάχους μόλις 0,1mm έχει καταστήσει κατάλληλους για Lasik αρκετούς υποψήφιους που στο παρελθόν είχαν χαρακτηρισθεί ως οριακοί ή και «ακατάλληλοι»!   Η επιλογή και η επιβεβαίωση της καταλληλότητας κάθε ενδιαφερόμενου για την Lasik διορθωτική επέμβαση γίνεται με τον πλέον σύγχρονο τομογράφο-αναλυτή Oculus Pentacam.

H μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή διαρκεί μόνο 15 ημέρες, η δε όραση είναι αρκετά καλή από την ίδια κιόλας ημέρα χωρίς πόνο. Ο βαθμός διόρθωσης υπολογίζεται από εξειδικευμένο πρόγραμμα.

 

             

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ EXCIMER LASER ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ;

Κάθε άτομο που επιθυμεί να απαλλαγεί από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής είτε για λόγους πρακτικούς-επαγγελματικούς (πχ γυαλιά με χοντρούς φακούς και κακή ποιότητα όρασης, δυσανεξία ή μολύνσεις από φακούς επαφής, υποψήφιοι στρατιωτικών σχολών, αθλητές κλπ) είτε για λόγους αισθητικούς, με τις εξής προϋποθέσεις :

1) Να έχουν ηλικία άνω των 20 ετών

2) Να μην έχουν ανώμαλο αστιγματισμό, κλινικό ή υποκλινικό κερατόκωνο

3) Να μην υπάρχει άλλη οφθαλμολογική πάθηση(πχ. γλαύκωμα,καταρράκτη, αποκόλληση κα)

4) Σταθερές διαθλαστικές μετρήσεις τα τελευταία 1-2 έτη

5) Να μην υπάρχουν συστηματικά προβλήματα υγείας όπως νόσοι του κολλαγόνου, ΣΔ, εγκυμοσύνη.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η επιλογή ενός ατόμου ως υποψηφίου για διαθλαστική διόρθωση με laser γίνεται από τον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο, ο οποίος θα πάρει πλήρες ιστορικό, θα προχωρήσει σε λεπτομερή οφθαλμολογικό έλεγχο και θα λάβει υπόψη τα δεδομένα της τοπογραφικής-παχυμετρικής ανάλυσης του κερατοειδούς.

 

 

2) ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ ΦΑΚΩΝ

                          

Ενδοφθάλμιοι διορθωτικοί φακοί IOLή ICL

Η μέθοδος εμφύτευσης ενδοφακών έχει ένδειξη σε άτομα με πολύ υψηλή μυωπία ή υπερμετρωπία. Εάν  συνυπάρχει αστιγματισμός χρησιμοποιούνται τορικοί ενδοφακοί που εξουδετερώνουν ταυτόχρονα και τον αστιγματισμό. 

Στη περίπτωση χρησιμοποίησης ενδοφακού (IOL), η επέμβαση είναι όμοια με την επέμβαση καταρράκτη με τη μέθοδο της φακοθρυψίας, διαρκεί δέκα λεπτά(10΄) για κάθε μάτι και γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες. Η επιθυμία για κοντινή όραση  ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό με την χρήση προηγμένου πολυεστιακού ή προσαρμοστικού εμφυτεύματος ή με την επιλογή του λεγόμενου monovision δηλαδή με προσαρμογή ενός ματιού στην κοντινή όραση.

Ο προσθετικός φακός (ICL) τοποθετείται μπροστά ή πίσω από την ίριδα με διατήρηση του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού. Στην τελευταία αυτή περίπτωση υπάρχει το πλεονέκτημα της διατήρησης της προσαρμογής και στα δύο μάτια και άρα διατηρείται ακέραια η κοντινή όραση.